Ο ποιητής, τα σονέτα – Λίγα λόγια από τον ποιητή

Λίγα λόγια από τον ποιητή της ποιητικής συλλογής

"Ο ΠΟΙΗΤΗΣ - ΤΑ ΣΟΝΕΤΑ"

Δέκα ερωτήσεις για τον ποιητή Γιώργο Παπασταθόπουλο και την ποιητική του συλλογή Ο ποιητής – Τα σονέτα”.

1. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. 

Είμαι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάσθηκα επί 35 χρόνια στη Δ.Ο.Υ Αιγίου. Έχω ερμηνεύσει διάφορους ρόλους στο θέατρο της ΕΦΑ Αγίου και ήμουν επί 13 χρόνια τενόρος της Χορωδίας Αιγίου 1933, της οποίας διετέλεσα και Πρόεδρος επί τριετία. Γράφω ποίηση από 14ων ετών. Ποιήματά μου έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας, αλλά και αλλού. Επί 26 χρόνια συναπτά είχα μόνιμη σατιρική στήλη στην εφημερίδα «ΕΡΕΥΝΑ» του Αιγίου, με εκδότη τον αείμνηστο Ανδρέα Φλογερά. Έχω ιστοσελίδα με διεύθυνση www.satirika.gr  με περισσότερα από 2000 ποιήματα.  Τον τελευταίο καιρό, γράφω συνεχώς 1-2 ποιήματα την ημέρα.

2. Συστήστε μας την ποιητική σας συλλογή «Ο ποιητής – Τα σονέτα».

Ο  “ΠΟΙΗΤΗΣ-τα σονέτα” ήταν μια ιδέα του Κώστα Κλάγκου. Αυτός με παρότρυνε να εκδώσω μια συλλογή με σονέτα. Του άρεσαν τα ποιήματά μου και πάντα με ωθούσε για μια νέα ποιητική συλλογή. Γι’ αυτό κι εγώ το βιβλίο αυτό του το έχω αφιερώσει. Το εξώφυλλο, έργο της κυρίας Μαίρης  Μουζακίτη, είναι εμπνευσμένο από το πρώτο ποίημα της συλλογής.

3. Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε τα ποιήματα της συλλογής αυτής;

Κανένα έναυσμα. Τα ποιήματα υπήρχαν.

4. Ποιο ποίημα της συλλογής θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Πολλά! Αλλά θα σταθώ στον «ΠΟΙΗΤΗ», που με εκφράζει απόλυτα και πιστεύω πως εκφράζει και όλους όσοι γράφουν ποίηση.

5. Σε ποιους αναγνώστες απευθύνεται η ποιητική συλλογή “Ο ποιητής – Τα σονέτα”;

Νομίζω ότι η παρούσα ποιητική συλλογή απευθύνεται σε όλου όσους αγαπούν την ποίηση και καθένας θα βρει ποιήματα που θα τον συγκινήσουν, θα τον προβληματίσουν, θα τον κάνουν να γελάσει ή και να κλάψει ακόμα, ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή του.

6. Γιατί επιλέξατε  αυτόν τον τίτλο;

Πιστεύω ότι ένας ποιητής δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο τίτλο από τη λέξη Ποιητής για τη συλλογή του, από τη στιγμή μάλιστα που αυτό το ποίημα έπαιρνε την πρώτη θέση στο βιβλίο.

7. Ποιος/Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας Έλληνες ή ξένοι συγγραφείς/ποιητές; Έχουν επηρεάσει το έργο σας;

Παλαμάς, Καρυωτάκης, Πολυδούρη, Μαβίλης. Μόνο όσον αφορά τη φόρμα του σονέτου. Κατά τα άλλα, νομίζω πως δεν ακολουθώ την πεπατημένη και χρησιμοποιώ  πρωτότυπα μονοπάτια που οδηγούν στις λεωφόρους.

8. Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Τα ποιήματα του Κωστή Παλαμά. Ο Δωδεκάλογος του  Γύφτου με συγκινεί ιδιαίτερα!

9. Ποιος είναι κατα τη γνώμη σας ο ρόλος της ποίησης στην εποχή μας;

Είναι πολύ σημαντικός παρ’ ότι λέγεται ότι η εποχή μας δεν προσφέρεται για ποίηση. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας και θα ανακαλύψετε πόσοι άνθρωποι γράφουν ποίηση. Όλοι αυτοί κάτι έχουν στην ψυχή τους και θέλουν να το κοινωνήσουν στους συνανθρώπους τους. Η εποχή μας λοιπόν δεν προσφέρεται για ποίηση, αλλά ο κόσμος έχει γεμίσει ποιητές!

10. Σκέφτεστε να γράψετε κι άλλη ποιητική συλλογή στο μέλλον;

Ναι. Και μάλιστα προ της νέας χρονιάς. Ήδη έχω γράψει πάνω από 60 σονέτα μετά την τελευταία συλλογή μου.